Přeskočit na obsah

Co je MAP IV

Místní akční plán rozvoje vzdělávání IV
pro SO ORP Varnsdorf a SO ORP Rumburk – Akční plánování v území OP JAK, reg. č. CZ.02.02.04/00/23_017/0008367 (zkráceně MAP IV)

MAP IV navazuje na předchozí projekty realizované v území v letech 2016 až 2023

V projektu MAP I byla navázána spolupráce mezi subjekty mající vliv na předškolní a základní vzdělávání v území. V projektu MAP II jsme tuto platformu nadále rozvíjeli. Realizovali řadu vzdělávacích a síťovacích aktivit pro různé cílové skupiny. V projektu MAP III jsme podpořili spolupráci škol a dalších subjektů ve vzdělávání, plnili nastavené cíle MAP. Aktualizovali strategický plán tak, aby docházelo ke zvyšování kvality předškolního a základního vzdělávání v území SO ORP Varnsdorf a SO ORP Rumburk. Projekt MAP IV obsahuje kroky a aktivity k naplnění cílů vzdělávací politiky na základě místní potřebnosti a naléhavosti. Současně podpoří konkrétní opatření vedoucí ke zvyšování kvality vzdělávání realizací neinvestičních aktivit založených na principu spolupráce a vyplývajících z dosavadních strategických plánů.

KLÍČOVÉ AKTIVITY MAP IV

ŘÍZENÍ PROJEKTU

  • Řízení projektu probíhá po celou dobu realizace projektu a je stěžejní aktivitou.
  • Odpovědnost za realizaci projektu zajišťuje Realizační tým (RT), který se skládá z administrativního týmu (AT) a odborného týmu (OT).
    RT je řízen projektovým manažerem.
  • Cílem je nastavit postupy řízení projektu tak, aby zajišťovaly průběžné řízení a kontrolu realizace projektu. Očekávaným výsledkem budou kvalitně řízené a realizované ostatní klíčové aktivity, včetně zpracování relevantních výstupů.

VNITŘNÍ HODNOCENÍ PROJEKTU

  • Vnitřní hodnocení projektu proběhne prostřednictvím analytických, hodnoticích a evaluačních aktivit.
  • Vnitřní hodnocení povede evaluátor, který ve spolupráci s ostatními členy RT připraví postup a průběh vnitřního hodnocení.
  • Cílem je zhodnocení dopadu aktivit projektu na cílové skupiny a spolupráce s Řídicím orgánem OP JAK (ŘO) na vyhodnocení celé výzvy, včetně následného zveřejňování poznatků a jejich šíření.

ROZVOJ A AKTUALIZACE MAP

  • Tato aktivita bude naplňována realizací dílčích podaktivit zahrnující činnosti řídícího výboru (ŘV) a pracovních skupin (PS), realizací komunikačních aktivit směrem k relevantním aktérům, koordinaci aktivit a spolupráci s krajem, resp. s realizátory projektů implementujících dlouhodobé záměry krajů (IDZ) a spolupráci se zástupci individuálních systémových projektů v oblasti vzdělávání v rámci OP JAK.
  • Aktivita spočívá v prohloubení a realizování procesu, podpoře zainteresovaných aktérů v území a tím i rozvojem MAP. Dále v aktualizaci dokumentace MAP a zpracování akčních plánů.
  • Skládá se z následujících podaktivit:
  • 3.1 – Řídící výbor a organizační struktura MAP
    3.2 – Zpracování komunikačního plánu a realizace konzultačního procesu
    3.3 – Pracovní skupina pro financování
    3.4 – Pracovní skupina pro podporu moderních didaktických forem vedoucích k rozvoji klíčových kompetencí
    3.5 – Pracovní skupina pro rovné příležitosti
    3.6 – Pracovní skupina na podporu regionální identity
    3.8 – Místní akční plánování
    3.9 – Spolupráce s projektem IDZ/krajem
    3.10 – Spolupráce s IPs 

IMPLEMENTACE AKČNÍCH PLÁNŮ

  • V rámci implementace akčních plánů dojde k realizaci konkrétních aktivit, jejichž cílem je prohloubit, rozvíjet a zkvalitňovat předškolní, základní a zájmové a neformální vzdělávání na území ORP Varnsdorf a ORP Rumburk.
  • Nastavené aktivity byly vybrány na základě potřeb identifikovaných v rámci realizace předchozího projektu MAP III, a v rámci osobní komunikace se zástupci škol. Tyto aktivity jsou součástí zpracovaných Akčních plánů na roky 2024 a 2025.
  • Cílem této aktivity je přispět k naplnění těchto priorit a cílů, které mají v daném území zásadní význam pro všechny aktéry ve vzdělávání.

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA

Podoba organizační struktury MAP IV byla sestavena po dohodě s klíčovými aktéry ve vzdělávání s ohledem na specifika území ORP Varnsdorf a Rumburk.

Organizační struktura popisuje rozdělení rolí mezi Řídícím výborem MAP (dále též „ŘV“), realizačním týmem MAP (dále též „RT“) a jednotlivými pracovními skupinami (dále též „PS“).

Organizační struktura MAP IV je znázorněna následujícím grafem:

MAS Český sever